Ilmainen lakimies
03/2024

Ilmainen lakimies? - Maksuton oikeusapu

Ilmainen lakimies? - Maksuton oikeusapu

Oikeusapu tarkoittaa, että vähävaraisena yksityishenkilönä voit saada lakimiehen avustamaan sinua, jolloin valtio maksaa asianajokulut kokonaan tai osittain. Oikeusapua voi saada mihin tahansa oikeudelliseen asiaan.

Millä tuloilla oikeusapua myönnetään

Oi­keus­a­pu myön­ne­tään ha­ki­jan kuukausittaisten tu­lo­jen, me­no­jen ja ela­tus­vel­vol­li­suu­den eli käyt­tö­va­ro­jen pe­rus­teel­la. Käyttövarojen perusteella määräytyy, myöntääkö valtio oikeusapua ilmaiseksi vai omavastuuta vastaan.

Käyttövarojen laskeminen

Tuloina otetaan huomioon henkilön nettotulot eli käteen jäävä osuus.

Tuloista vähennetään kohtuulliset asumismenot, päivähoitomaksut, elatusapumaksut, ulosottosuoritukset sekä velkajärjestelyn maksuohjelman mukaiset suoritukset. Lisäksi alle 18 vuotiaista hakijan taloudessa asuvista lapsista vähennetään 300 euroa per lapsi per kuukausi. Vähennys voidaan tehdä myös 18 vuotta täyttäneestä lapsesta, jota hakija tosiasiallisesti elättää.

Tulorajat

Perheen koko vaikuttaa siihen, millä tuloilla valtio myöntää oikeusapua ja mikä on omavastuun määrä. Puolison tulot otetaan käyttövaralaskelmassa huomioon.

Yksityishenkilö on oikeutettu ilmaiseen lakimieheen, jos käyttövarat ovat yksinäisellä henkilöllä enintään 600 euroa tai puolisoiden käyttövarat enintään 1 100 euroa.

Yksityishenkilö on oikeutettu oikeusapuun omavastuuta vastaan, jos käyttövarat ovat yksinäisellä henkilöllä enintään 1 300 euroa tai puolisoiden käyttövarat enintään 2 400 euroa.

1 henkilö

  • ilmainen lakimies: käyttövarat enintään 600
  • omavastuu: käyttövarat 601–1 300 euroa
  • oikeusapua ei myönnetä: käyttövarat yli 1 300 euroa

Puolisot yhteensä

  • ilmainen lakimies: käyttövarat enintään 1 100 euroa
  • omavastuu: käyttövarat 1 101–2 400 euroa
  • oikeusapua ei myönnetä: käyttövarat yli 2 400 euroa

Puolison tuloja ei oteta huomioon, jos puolisot ovat toistensa vastapuolia (esim. avioeroasioissa) tai hakija on epäiltynä tai vastaajana rikosasiassa.

Lisäomavastuu

Lisäomavastuu tulee oikeusavun saajan maksettavaksi, jos hänellä ja hänen puolisollaan on varallisuutta, jonka arvo on yli 5 000 euroa. Lisäomavastuuta kerryttävää varallisuutta eivät kuitenkaan ole:

1) perheen vakinainen asunto, tavanomainen vapaa-ajan asuntoja auto, jos niiden arvo on kohtuullinen suhteessa perheen kokoon ja tarpeeseen;

2) osuus kuolinpesästä siltä osin kuin sen varallisuus muodostuu muusta omaisuudesta kuin talletuksista ja niihin rinnastettavasta varallisuudesta;

3) elinkeinotoimintaan tai maatalouden harjoittamiseen liittyvä omaisuus siltä osin kuin sen myymisestä aiheutuisi merkittävää haittaa elinkeinotoiminnalle tai maatalouden harjoittamiselle.

Lisäomavastuu on puolet 5 000 euroa ylittävästä varallisuudesta. Varallisuus lasketaan vähentämällä sen käyvästä arvosta siihen kohdistuvat velat.

Lakimies apunasi

Lakimiehemme selvittää aina puolestasi mahdollisuutesi saada oikeusapua. Mikäli olet oikeutettu oikeusapuun, hoidamme oikeusavun saamisen puolestasi eli sinun ei tarvitse asioida oikeusaputoimistossa.

TAKAISIN ARTIKKELEIHIN